Chronische pijn is bijna niet voor te stellen

Wanneer de meeste gezonde mensen het hebben over pijn, dan is dit meestal een pijntje in een bepaald deel van het lichaam. Bijvoorbeeld de pijn die optreed als iemand is gevallen of een ander ongeluk heeft gehad. De hoofdpijn en pijn in nek en schouders is natuurlijk ook een vrij bekende. Gelukkig is dit vaak tijdelijke pijn, die na verloop van tijd weer zal verdwijnen.

Het is natuurlijk vervelend om hiermee om te moeten gaan voor een bepaalde periode, maar is niet te vergelijken met iemand die chronische pijn heeft. Dit is iets wat ook heel moeilijk is voor te stellen voor andere mensen. Wat is dat nu eigenlijk chronische pijn? Meer informatie op Posttraumatische Dystrofie Vrijvanpijn.nl waar ook de behandelingen worden besproken.

Wanneer heet het chronisch?

pijnstillersDe pijn kan chronisch worden genoemd wanneer deze langer dan 3 maanden aanwezig is op dezelfde plek. De oorzaken van pijn kunnen heel divers zijn. Zo kan bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding op het werk (bijvoorbeeld achter de computer of een lopende band) veel klachten en pijn geven is nek, armen en schouders. Maar er zijn ook vele andere oorzaken van pijn. Zo is er bijvoorbeeld een complicatie die posttraumatische dystrofie genoemd wordt.

Dit ontstaat meestal na een (klein) letsel aan de ledematen. Deze gaan vervolgens opzwellen en het kan enorme pijn geven. Vaak gaat deze complicatie vanzelf weer weg, maar het kan dus ook aanhouden en op die manier chronische pijn geven. Voor buitenstaanders is het vaak erg moeilijk om zich in te kunnen leven in iemand die chronische pijn heeft. Soms is er wat aan te doen om de pijn te verminderen, maar sommige mensen krijgen ook te horen dat ze ermee moeten leren leven. Dagelijks met pijn om moeten gaan is natuurlijk niet de bedoeling, dus deze groep mensen zoeken naar een oplossing om van hun pijn af te komen. Soms zijn er specialisten die kunnen helpen, of vinden mensen hun heil in de alternatieve sector.