Wat doen NAC supplementen eigenlijk?

NAC, ook wel N-acetyl-L-cysteïne genoemd, is de NAC supplement versie van een essentieel aminozuur dat cysteïne heet. Heeft een NAC supplement kopen daarom voor jouw zin? Laten we het uitleggen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Cysteïne is een van de drie aminozuren samen met glycine en glutamine die glutathion vormen, een belangrijke antioxidant die in bijna alle cellen van je lichaam voorkomt.

Glutathion

Op deze manier helpt NAC je lichaam glutathion te produceren. Glutathion staat bekend als de meester-antioxidant omdat het overal in het lichaam voorkomt en in staat is andere antioxidanten te ondersteunen.

Het probleem is dat glutathion de neiging heeft af te nemen met de leeftijd. Het kan ook verminderd worden door factoren als slechte voeding, stress en milieuverontreinigende stoffen. Het innemen van NAC-supplementen kan helpen je glutathionspiegel aan te vullen.

NAC supplement voordelen

Een NAC supplement wordt ook gebruikt als geneesmiddel dat aandoeningen kan behandelen die variëren van leverschade tot astma en een overdosis acetaminofen. Het is goed bestudeerd door medische onderzoekers en heeft een scala aan potentiële voordelen voor de gezondheid. Over het algemeen wordt NAC beschouwd als een veilig en goed verdragen supplement, en het is ook relatief goedkoop.

Als je erover denkt om NAC aan te vullen, weet dan een NAC supplement helpen bij:

Anti-aging

Een van de voordelen van NAC is dat gebleken is dat het een natuurlijk voorkomend tekort aan glutathion corrigeert, dat ontstaat als mensen ouder worden. Glutathion kan helpen je beter bestand te maken tegen oxidatieve stress, waardoor veroudering op cellulair niveau wordt vertraagd.

Ontgifting

NAC helpt cellen te beschermen tegen toxiciteit veroorzaakt door milieuverontreinigende stoffen, waaronder pesticiden, zware metalen zoals lood en benzine- en dieseldampen.

Het is ook een standaardbehandeling in ziekenhuizen voor acetaminophen-overdoses en vergiften die schade veroorzaken door extreme oxidatieve stress.

Afvallen

Een NAC supplement kan zelfs gewichtstoename en prediabetes helpen omkeren, twee veel voorkomende symptomen van PCOS. Bij mannen verbetert NAC de kwaliteit van het sperma en keert in sommige gevallen zelfs onvruchtbaarheid om. Onderzoekers denken dat dit gebeurt omdat NAC zo bedreven is in het beschermen van cellen tegen oxidatieve schade. Het verhogen van de antioxidantstatus kan helpen het sperma gezonder te houden.

Immuunfunctie

NAC is in sommige Europese landen gebruikt als slijmoplossend middel, hoewel er weinig nieuw onderzoek is gedaan naar de effecten ervan.

Conclusie: NAC doen of niet?

NAC supplementen brengen verschillende voordelen, het is natuurlijk aan jou om te bepalen of een NAC supplement nuttig genoeg kan zijn in jouw specifieke situatie.